Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι  μια μεταβολική νόσος τηςοποίας  χαρακτηριστικό είναι η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, που μπορεί να οφείλεται είτε στην ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης είτε στη  ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι :• διαβήτης τύπου 1 • διαβήτης τύπου 2 • διαβήτης της κύησης.

Προδιαβήτης

Προδιαβήτης είναι η πάθηση, κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωστεί διαβήτης και οι ασθενείς αυτοί  έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης  σακχαρώδη διαβήτη.

Ο προδιαβήτης σχετίζεται με την παχυσαρκία, ιδιαίτερα με την παχυσαρκία σ την κοιλιακή χώρα και την αυξημένη συγκέντρωση λίπους στα εσωτερικά όργανακαι συνιστάται τα άτομα αυτά  να ελαττώσουν το σωματικό βάρος, και να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως , όπως το περπάτημα.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Χαρακτηρίζεται από ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης λόγω καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος. Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες. . Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 σε εργαστηριακό έλεγχο , ανιχνεύονται ένα ή περισσότερα είδη αντισωμάτων.  Ο διαβήτης τύπου 1 είτε κατά την ένταξη που ασθενής δεν λαμβάνει θεραπεία , είτε αργότερα όταν δεν ρυθμίζεται σωστά ,οδηγεί συχνά στην ανάπτυξη κέτωσης και διαβητικήςκετοξέωσης  λόγω ελλείμματος ινσουλίνης. Οι ασθενείςαυτοί είναι απόλυτα εξαρτημένοι από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Αυτός ο τύπος σακχαρώδη διαβήτη είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους και χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα. Για την εκδήλωση της νόσου προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και  η παχυσαρκία. Επειδή στα αρχικά στάδια της νόσου δεν υπάρχουν συνήθως εμφανή συμπτώματα , η νόσος παραμένει αδιάγνωστη για πολλά έτη.

Εκτός λοιπόν από τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο υπάρχουν κάποια κλινικά συμπτώματα ύποπτα για την εμφάνιση της νόσου:• Συχνή ούρηση• Υπερβολική δίψα• Αυξημένη πείνα• Απώλεια βάρους• Κόπωση• Θαμπή όραση• Συχνές μολύνσεις• Έλλειψη συγκέντρωσης• Μυρμήγκιασμα των χεριών ή των ποδιών• Αργή επούλωση πληγών

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Στο δεύτερο βήμα χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα και στην περίπτωση που η θεραπεία με δισκία αποτύχει , χορηγείται  ινσουλίνη.

Διαβήτης της κύησης

Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης. Ο τύπος αυτός διαβήτη αφορά στο 3-5% των κυήσεων ενώ ένα ποσοστό 30-40% των γυναικών με διαβήτη κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Ο διαβήτης της κύησης είναι αναστρέψιμος και υποχωρεί μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να προκαλέσει επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού.

Επιπλοκές

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση, καθώς μακροπρόθεσμα   ο κίνδυνος απώτερων και σοβαρών επιπλοκών παραμένει υψηλόςόταν παραμένει αρρύθμιστος . Η πιθανότητα όμως ανάπτυξης επιπλοκών μειώνεται όσο καλύτερα ρυθμίζονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Μια σειρά παραγόντων, όπως το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η καθιστική ζωή, επιταχύνουν την ανάπτυξη επιπλοκών. Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη 

Οξείες Διαβητική κετοξέωση και διαβητικό κώμα
Υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα
Υπογλυκαιμία
Χρόνιες Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Διαβητική νεφροπάθεια
Διαβητική νευροπάθεια
Στεφανιαία νόσος
Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου
Περιφερική αγγειακή νόσος
Ευπάθεια σε λοιμώξεις
Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,
Νεφρική ανεπάρκεια
Διαβητικό πόδι
Ουρολοιμώξεις